Foredrag

I SOGNEGÅRDEN

TORSDAG DEN 5. OKTOBER KL. 19.30 / MIN SVAGE TRO

Jens Christian Grøndahl er en international og prisbelønnet forfatter med udgivelser i mere end 30 lande.
Han har modtaget en lang række litterære priser og hædersbeviser for i både ind- og udlandet.

Jens Christian Grøndahl er barn af en kulturradikal tid, hvor frigørelsen fra religionens beslag på samvittigheden satte dagsordenen. Men i en moden alder begyndte Jens Christian at tænke anderledes om kristendommen. Som dreng cyklede han alene til gudstjeneste. Siden gled han væk fra alt, hvad der hed kirke og tro. Ansporet af sine nærmeste har Jens Christian Grøndahl på kort tid bevæget sig fra afvisning over skepsis og tøven til igen at åbne sig for troen.

I dette foredrag fortæller Jens Christian Grøndahl om at være formet af kristendommens historie og om at føle sig talt til af evangelierne, selv når de modsiger ens erfaring og moderne selvforståelse. Om ånd, afmagt og friheden ved at slippe kontrollen. Om fremmedes venlighed og om den svære udfordring, det er at sænke skjoldet og erkende sin skrøbelighed. Foredraget tager udgangspunkt i bogen af samme titel.

 

 

MANDAG DEN 30. OKTOBER KL. 19.30 / VERDENS VIGTIGSTE BOG

Kristian Leth er forfatter og musiker. Han er uddannet fra Forfatterskolen i 2002 og debuterede med digtsamlingen ”Land” i 2002. Kristian Leth er desuden forsanger i The William Blakes, producer for Oh Land, Pernille Rosendahl, L.I.G.A. og Søren Huss og DMA-vindende musiker. I 2014 vandt han bl.a. verdens største radiopris Prix Italia samt DRs Sprogpris for sin serie om Wagners operacyklus Ringen.

I podcastet Bibelen Leth fortalt på P1 gennemgår Kristian Leth Bibelen og dens betydning. I dette foredrag fortæller han hvorfor bibelen er verdens vigtigste bog, og forklarer hvordan den påvirker os alle sammen, vores dagligdag, vores omgivelser og vores forståelse af os selv i verden.

Via nedslag i og genfortællinger af en række historier fra Bibelen bliver alt fra missioneren og fundamentalisme til universalisme og – ja – selv ateisme forklaret som videreudviklinger af tendenser i kristendommen med rod i Bibelen.

Samtidig trækkes der tråde tilbage til det, der kom før, sådan at vi forstår hvor radikale vores almene, overleverede ideer i virkeligheden er. Hvordan forstår man bibelen og kristendommen i en større, menneskelig kontekst? Hvad er det for et øjeblik i menneskehedens historie, vi lever i? Og hvor er vi på vej hen efter at bibelen måske ikke fylder lige så meget, som den har gjort før?

Foredraget er respektfuldt og udogmatisk, men udfordrer både troende og ateister til at revurdere deres egen forståelse af den cirka 2000 år gamle samling tekster, der har lagt grundlaget for den kultur og det samfund, vi lever i idag.

TORSDAG DEN 16. NOVEMBER KL. 19.30 / HVAD HAR REGNORMEN OG GIRAFFEN TIL FÆLLES?

Bengt Holst er uddannet zoolog og har været videnskabelig direktør ved Zoologisk Have i København siden 1994. Han har været ansat i Zoologisk Have siden 1983, og inden han tiltrådte som vicedirektør/videnskabelig direktør, var han de første fem år videnskabelig assistent og siden, i de efterfølgende 7 år, chef for dyreafdelingen.

Naturen er mangfoldig, og hver eneste art, stor eller lille, har en fantastisk historie at fortælle. Jo mere, man dykker ned i dyrenes verden, desto mere forundret bliver man over, hvor kreativ, naturen har været siden det første liv på kloden startede for 3,6 milliarder år siden. Alt sammen med henblik på at kunne klare de samme udfordringer, nemlig at finde føde, finde læ for vind og vejr, finde mager, undgå at blive spist osv. Men løsningerne er forskellige, og det er dem, der har ført til de mange spændende livsformer, vi kan se i dag.

Bengt Holst tager os i dette foredrag med på en tur gennem dyrenes verden med udgangspunkt i hans egen fascination af de mange livsformer, der omgiver os. Som naturens stemme fortæller han nogle af de fængslende historier, hver enkelt art ville kunne fortælle, hvis de kunne tale.

ALLE ER VELKOMMEN OG DER ER GRATIS ADGANG TIL ALLE FOREDRAG